
Affordable Care Act: Questions and Answers on Over-the-Counter Medicines and Drugs
 

Q. How are the rules changing for reimbursing the cost of over-the-counter medicines and drugs from health 
flexible spending arrangements (health FSAs) and health reimbursement arrangements (HRAs)? 

A. Section 9003 of the Affordable Care Act established a new uniform standard for medical expenses. Effective Jan. 1, 
2011, distributions from health FSAs and HRAs will be allowed to reimburse the cost of over-the-counter medicines or 
drugs only if they are purchased with a prescription. This new rule does not apply to reimbursements for the cost of 
insulin, which will continue to be permitted, even if purchased without a prescription.  

Q. How are the rules changing for distributions from health savings accounts (HSAs) and Archer Medical 
Savings Accounts (Archer MSAs) that are used to reimburse the cost of over-the-counter medicines and 
drugs? 

A. In accordance with Section 9003 of the Affordable Care Act, only prescribed medicines or drugs (including over-the-
counter medicines and drugs that are prescribed) and insulin (even if purchased without a prescription) will be 
considered qualifying medical expenses and subject to preferred tax treatment. 

Q. When will the changes become effective? 

A. The changes are effective for purchases of over-the-counter medicines and drugs without a prescription after Dec. 
31, 2010. The changes do not affect purchases of over-the-counter medicines and drugs in 2010, even if they are 
reimbursed after Dec. 31, 2010. 

Q. How do I prove that I have purchased an over-the-counter medicine or drug with a prescription so that I can 
get reimbursed from my employer's health FSA or an HRA? 

A. If your employer’s health FSA or HRA reimburses these expenses, you would provide the prescription (or a copy of 
the prescription or another item showing that a prescription for the item has been issued) and the customer receipt (or 
similar third-party documentation showing the date of the sale and the amount of the charge). For example, 
documentation could consist of a customer receipt issued by a pharmacy that reflects the date of sale and the amount 
of the charge, along with a copy of the prescription; or it could consist of a customer receipt that identifies the name of 
the purchaser (or the name of the person for whom the prescription applies), the date and amount of the purchase and 
an Rx number. 

Q. How does this change affect over-the-counter medical devices and supplies? 

A. The new rule does not apply to items for medical care that are not medicines or drugs. Thus, equipment such as 
crutches, supplies such as bandages, and diagnostic devices such as blood sugar test kits will still qualify for 
reimbursement by a health FSA or HRA if purchased after Dec. 31, 2010, and a distribution from an HSA or Archer 
MSA for the cost of such items will still be tax-free, regardless of whether the items are purchased using a 
prescription.  

Q. Will I need a prescription to use my health FSA, HRA, HSA or Archer MSA funds for insulin purchases after 
Dec. 31, 2010? 

A. No. You can continue to use your health FSA, HRA, HSA or Archer MSA funds to purchase insulin without a 
prescription after Dec. 31, 2010. 

Q. I use health FSA funds for my co-pays and deductibles. Will I still be able to reimburse those expenses with 
health FSA funds after Dec. 31, 2010? 

A Yes Co-pays and deductibles continue to be reimbursable from a health FSA after Dec 31 2010 Similarly funds
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from an HRA can continue to be used for these expenses and a distribution from an HSA or Archer MSA for these 
purposes will be tax-free. 

Q. My company gives me two extra months beyond the end of the year to submit claims for health FSA 
expenses incurred during the year. What happens if I purchase over-the-counter medicines or drugs without a 
prescription in 2010 but do not submit the claim for those expenses until January 2011? Will they qualify for 
reimbursement? 

A. Yes. The new restriction on plan reimbursements for the cost of over-the-counter medicines or drugs without a 
prescription applies only to purchases that are made after 2010. 

Q. My company’s health FSA includes a provision for a grace period, so that if I don’t spend all of the money 
in my health FSA by Dec. 31 in a given year, I can still use the amount left in my health FSA at the end of the 
year to reimburse expenses I incur during the first 2 ½ months of the following year.  If I buy over-the-counter 
medicines or drugs without a prescription during the 2 ½ month grace period of 2011, can I still use the 
amount left in my health FSA at the end of 2010 to reimburse those expenses? 

A. No. The change applies to purchases made on or after Jan. 1, 2011.  Thus, even if your employer’s plan includes 
the 2 ½ month grace period provision, the cost of over-the-counter medicines and drugs purchased without a 
prescription during the first 2 ½ months of 2011 will not be eligible to be reimbursed by a health FSA. 

Q. If my plan issues a debit or credit card that I use to pay for over-the-counter medicines or drugs, will I still 
be able to use the card to purchase over the counter medicines or drugs after Dec. 31, 2010? 

A. Generally, no.  The plan must ensure that the card is reprogrammed no later than Jan. 15, 2011, so that the card 
can no longer be used to purchase over-the-counter medicines or drugs. For further information, see IRS Notice 2010-
59.  If your employer’s plan reimburses expenses for over-the-counter medicines and drugs, you can seek 
reimbursement for these expenses by presenting the information described above in the answer to the question “How 
do I prove that I have purchased an over-the-counter medicine or drug with a prescription so that I can get reimbursed 
from my employer's health FSA or an HRA?” 

Q. If I use HSA or Archer MSA funds to reimburse the cost of over-the-counter medicines or drugs purchased 
after Dec. 31, 2010 without a prescription, what taxes will I incur? 

A. If you have an HSA or Archer MSA, the amount of the distribution for expenses that are not qualifying medical 
expenses will be includable in your gross income and subject to an additional tax of 20%. 
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